Karsi graduprosessistasi turha aivokuorma ja ahdistus ja keskity olennaiseen

Kolmen kuukauden graduni

Yhdessä vaiheessa en voinut istua 30min pidempään tietokoneen ääressä kerralla, koska keho oli niin hankala. Olen todella kehno keskittymään ja tylsistyn helposti. Tein kuitenkin graduni kolmessa kuukaudessa. Eikö täsmää?

Keskittymisen ja kehon ylikuormituksen vaikeuksien takia olen joutunut etsimään oikoreittejä, luovia ratkaisuja sekä tehokkaita toimintamalleja saadakseni asioita aikaan. Olen hakenut vastauksia työntekemisen psykologiasta, biohakkeroinnista sekä muiden kokemuksista. Gradun parissa pääsin hyödyntämään kaikkea sitä mitä olin oppinut. Gradun tekeminen oli lopulta palkitsevaa ja energisoivaa ja kasvatti kirjoittamistaitojani rutkasti. Nyt haluan jakaa oivalluksiani ja kokemuksiani kanssasi. 

Tässä tekstissä haluan

 1. Aktivoida sinut miettimään mitä sinä toivot gradulta ja graduprosessilta (tai muulta laajalta monimutkaiselta kirjoitus ja tutkimusprosessilta)
 2. Antaa konkreettisia esimerkkejä ohjaajan valintaan ja ohjaajan kanssa työskentelyyn, aiheen rajaamiseen sekä graduprosessin suunnitteluun
 3. Jakaa konkreettisia keinoja kognitiivisesti ergonomiseen kirjoitus- ja työstöprosessiin

Jotta graduprosessi ei olisi tarpeettoman ahdistava, voisit nauttia elämästäsi samalla ja gradun tekeminen olisi jopa mielekästä.

Puhumassa Suomen Psykologian Opiskelijoiden Liiton tapahtumassa gradun tekemisen kognitiivisesta ergonomiasta

Gradun tekemisen kognitiivinen ergonomia

Kognitiivisessa ergonomiassa keskitytään yleensä turhan aivokuorman kuten keskeytysten, hälyisyyden yms. karsimiseen. Meillä on vain rajallisesti kognitiivista kapasiteettia ja se kannattaa käyttää olennaiseen.

Toisaalta kognitiivinen ergonomia on myös työskentelyä tilanteeseen sopivimmasta psykologisesta tilasta käsin. Luova kirjoittaminen luonnistuu parhaiten syvässä uppoutuneisuuden tilassa, jonka löytää, kun ei ole keskeytyksiä tai hälyä ja on riittävästi aikaa. Tutkimuskokonaisuuksien hahmottaminen ja uusien näkökulmien rakentaminen vaatii avointa, luovaa ja assosiatiivista tilaa.

Hyvää kognitiivista ergonomiaa ei voi vaatia. On hakkeroitava omat työskentelyn olosuhteet eli se missä, milloin ja miten työskentelee.

Tärkein keino turhan karsimiseen on omien tavoitteiden selkeys, sillä ne ohjaavat kaikkia muita päätöksiä. Voit päätyä tekemään puoli vuotta tai vaikkapa vuoden itsellesi turhaa työtä, jos et ole alusta asti selkeä tavoitteissasi graduprosessille.

Gradun merkitys sinulle ja tavoitteesi graduprosessille

Mikä merkitys gradun tekemisellä on sinulle? Miksi teet gradun?

Itselleni gradun tekeminen mahdollisti valmistumisen psykologiksi ja siirtymisen tekemään niitä asioita, jotka minua oikeasti kiinnostaa. Lähdin siis tavoittelemaan graduprosessilta helppoutta ja lyhyyttä. Lisäksi oivalsin, että gradu voisi olla hyvä mahdollisuus oppia lisää monimutkaisesta, luovasta kirjoitusprosessista. Tieteellinen kirjoittaminen ei kiinnosta minua kankeudessaan. Vapaampi kirjoittaminen kyllä. Sen takia halusin kysyä ihmisiltä mitä he tekisivät viisaammin, jos tekisivät gradunsa uudestaan. Näitä vinkkejä yritän tässäkin tekstissä tuoda esiin.

Tärkeimmmät kysymykset ovat:

Mitä sinä toivot gradulta ja graduprosessilta? Haluako tutkijaksi ja tehdä suuren gradun itseäsi kiinnostavasta aiheesta, jonka parissa haluaisit jatkaa väitöskirjan merkeissä? Haluatko vain saada gradun pois alta?

Pysähdy. Mieti. Nämä kysymykset ovat hyvin tärkeitä. Vastaukset niihin tulevat määrittelemään kaikkia muita tekemiäsi ratkaisuja gradun suhteen.

Jaan seuraavaksi vinkkejä gradun tekemisen helpottamiseksi, turhan ahdistuksen välttämiseksi ja elämästä nauttimiseksi myös gradun aikana. Vinkit nousevat omasta näkökulmastani, mutta niitä voi hyödyntää muutenkin.  

Ohjaajan valinta ja aiheen rajaus

Ohjaajan valinta ja aiheen rajaus ovat keskeisimpiä valintoja gradun tekemisessä. Helpoiten pääset käyttämällä aikaa siihen, että löydät ohjaajan

 • jolla on sinulle aikaa (hän ei siis ohjaa 10 muuta samaan aikaan jne.)
 • joka ei ole aivan liian innostunut aiheestasi
 • mutta tietää aiheesta tarpeeksi, jotta voi opastaa sinut alkuun ja antaa osuvaa palautetta
 • jolla on valmis aineisto käyttöösi

Ole ohjaajasi kanssa läpinäkyvä ja rehellinen tavoitteistasi. Itse kerroin, että tavoittelen C tai ehkä M arvosanaa ja aion tehdä gradun 3kk. Avoimuus auttoi meitä yhdessä miettimään, mitä tavoitteeni pääseminen vaatii. Ohjaajat eivät ole välttämättä tottuneita käymään keskustelua tavoitteista, joten sinun täytyy tuoda aihe esiin itse.

Uskalla käyttää aiheen rajaukseen, tutkimuskysymyksen kirkastamiseen ja niiden läpikäymiseen ohjaajan kanssa aikaa. Pyri seuraaviin

 • Tee gradu valmiista aineistosta. Ystäväni Pekka Rantakallio kerran sanoi: ”Herran vuonna 2019, jos keräät itse aineiston, sun tulee saada siitä joko palkkaa tai opintopisteitä”. Aineiston keruu on aina jättimäisesti liian suuri työ gradun puitteissa.
 • Valitse kapein mahdollinen tutkimuskysymys. Siihen voit sitten uppoutua niin paljon kuin haluat.
 • Valitse aihealue, josta on vähän tutkimusta, mutta ei liikaa. Muuten uppoat suohon tai et saa mitään järkevää motivointia ja katsausta raavittua kasaan.
 • Valitse aihe, joka kiinnostaa itseäsi sopivasti, mutta ei liikaa (jos siis haluat saada gradun tehtyä tehokkaasti). Muuten uppoat ihmettelemään ja tutkiskelemaan kaikkea kiinnostavaa, joka ei vie graduasi eteenpäin.

Sovi ohjaajan kanssa yhteinen aikataulu gradun tekemiselle. Sopikaa lopullinen deadline ja välitavoitteet, jolloin palautat esim. johdannon tai muun osasen tekstiä kommentoitavaksi. Näin ohjaaja tietää varata aikaa kommentoida työtäsi. Pisimmät graduviivästykset johtuvat kommenttien odottelusta!

15 keinoa hakkeroida gradun tekemisen kognitiivinen ergonomia

Hyvin suunniteltu gradu on puoliksi tehty gradu. Seuraavaksi päästään gradun tekemisen konkretiaan. Alla on listattu 15 gradun kaltaiseen luovaan kirjoittamis- ja ajattelutyöhön sovellettavia kognitiivisen ergonomian vinkkiä. Itse työ voi olla karmivaa, ahdistavaa ja hidasta tai tehokasta, parhaimmillaan hauskaa ja palkitsevaa. Sinä voit rakentaa työskentelystäsi juuri sellaista kuin haluat!

 1. Odota ahdistusta – Et tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, et tiedä mitä pitäisi tietää, et tiedä miten päästä eteenpäin. Kaikki nämä ovat tuttuja kaikille luovan työn tekijöille. Huomaa ahdistus, pelko ja turhautuminen, hyväksy ne, kiitä niitä ja jatka työskentelyä.
 2. Älä keskeytä ajatteluprosessia pitkiksi ajoiksi – Vaativa ajattelu ja kirjoitus työ on tehokkainta silloin kun se on päivästä toiseen jatkuvaa. Yön yli löydät ratkaisuja ja pääset irti edellispäivän ongelmien ahdistavuudesta. Pitkän tauon jälkeen joudut orientoitumaan uudelleen kaikkeen. Pyri siihen, että sinulla on aikaa gradulle vähintään 2-3 päivää viikossa.
 3. Aikatauluta ja hyödynnä tapoja – Sovi itsesi kanssa selkeästi etukäteen viikoittain/kuukausittain/koko ajalle minä päivinä ja milloin teet gradua. Hyödynnä myös tapoja: tee gradua aina samassa paikassa, aloita samaan aikaan, työskentele aina samoina päivinä jne. Aikataulun ja tapojen avulla sinun ei tarvitse gradupäivinä kuluttaa rajallista tahdonvoimaa aloittamiseen vaan voi suunnata sen vaikeisiin ja ahdistaviin tehtäviin.
 4. Sulje ulkomaailma pois – Hallitse ympäristösi ärsykkeitä korvatulpilla, musiikilla, tilavalinnoilla jne. Reaktioita on vaikea muuttaa, ympäristöä on helppo muuttaa.
 5. Keskity kun keskityt – Tee töitä esim. Pomodoro tekniikalla 25min töitä – 5min taukoa (voit muokata itselle sopivaksi. Sitoudu keskittymään ainoastaan olennaiseen 25min, tauolla voit härvätä. Huolehdi, että notificaatiot eivät riko keskittymistäsi – laita puhelin lentokonetilaan, sulje tietokoneen ilmoitukset ja sano kavereille, että ei saa keskeyttää.
 6. Lepää kun lepäät – Fiksu tauko tarjoaa irtautumisen KAIKESTA ajattelusta. Se ei sisällä puhelimen näpräämistä, mikä vaan tuo lisää ajatuskuormaa, internetin selaamista tms. Fiksu tauko sisältää kehollista aktiivisuutta, ajatuksetonta tekemistä tai luovuutta esim. lyhyen jumpan, ulkona kävelyn, meditaation, siivoamista, vessassa käymistä, kaverin kanssa höpöttelyä. Fiksut tauot lataava sinua päivän aikana. Lisäksi kun palaat työhön irrottauduttuasi ajattelusta pääset helpommin flow-tilaan, joka vaatii intuitiivisempaa ajattelua.
 7. Työskentele itsellesi sopivana ajankohtana – Olen ylivoimaisesti tuotteliain, luovin ja rennoin aamupäivällä 9-14 paastonneena ja nautittuani noin 40mg kofeiinia (1/3 kuppi kahvia), sekä 200mg L-teaiinia. En juuri ikinä tehnyt kirjoittamistyötä klo 14 jälkeen, koska tulos oli niin huonoa, että jouduin kirjoittamaan kaiken uudestaan seuraavana päivänä. 14 jälkee tein kyllä analyysejä tms. mekaanista. Löydä itsellesi tehokkain työaika. Älä yritä korvata tehokkuutta suurella työmäärällä. Uuvut ja tuskastut. Tee mieluummin vähän ja tehokkaasti ja lataudu loppupäivä.
 8. Kirjoita ensimmäisestä päivästä lähtien – Kirjoittaminen on kamalaa. Vielä kamalampaa se on, jos vaatii heti valmista tekstiä. Parhaiten kirjoittamisen kamaluudesta pääsee eroon kirjoittamalla. Kun aloitat kirjoittamisen heti ensimmäisenä päivänä, on itsestään selvää, että teksti on roskaa. Se auttaa kuitenkin sinua jäsentämään, huomaamaan mitä et vielä tiedä tai ymmärrä ja päästämään irti taas palasta ahdistusta ja vastustusta.
 9. Pidä välineistöstäsi hyvää huolta – Anna siis kehollesi sen tarvitsemia taukoja, liikettä ja hyvää ravintoa. Parempi verenkierto, happi rikkaampi veri, jatkuva palautuminen ja sopiva määrä energiaa vaikuttavat hämmästyttävän paljon keskittymiskykyyn, luovuuteen ja tunteiden säätelykykyyn. Käy ulkona, tee sarja hyppykyykkyjä, anna silmillesi lepohetki tuijottamalla kämmenten takana pimeyteen…
 10. Tee itsestäsi tulosvelvollinen – Ohjaajan kanssa sovitut välitavoitteet hellän lujasti pakottavat saamaan jotain valmiiksi. Lisäksi kannattaa kehuskella kavereille ja muille lyhyellä aikataulullasi ja kirkkailla tavoitteillasi. Näin ulkoistat aikaansaamista sosiaaliselle paineelle rajalliselta henkilökohtaiselta tahdonvoimaltasi.
 11. Hallitse tehtäviäsi viisaasti – Gradu on monitahoinen projekti. Suosittelen hyödyntämään tehtävien hallintaan sovellusta, esim. Trello, KanbanFlow, TimeSpace jne. Näin sinun ei tarvitse käyttää arvokasta aivokapasiteettiasi muistamiseen. Vinkki: kirjaa tehtävät aina verbi alkuisiksi niin ne ovat mielellesi selkeimpiä ja kirjaa tehtävä aina kun sellainen tulee mieleen!
 12. Hallitse prioriteettejasi viisaasti – Aloita päivä siitä mikä on vaikeinta. Vaikeimmat asiat vaativat eniten kapasiteettia. Niitä ei tarvitse saada heti valmiiksi. Tärkeintä on aloittaa niiden työstäminen mahdollisimman pian, sillä muuten ne vievät tiedostomattomasti kapasiteettiasi, kun välttelet niitä. Helposti voi mennä kokonainen viikko välttelyyn. Tai kuukausi.
 13. Hallitse viitteitäsi viisaasti – Paras viitteiden hallintajärjestelmä on Zotero. Se on ilmainen ja open-source. Zoteroon saat todella näppärät lisäosat Firefoxiin tai Chromeen sekä Wordiin. Kannattaa käyttää jonkin verran aikaa alussa Zoteron hallitsemiseen, se helpottaa työtäsi PALJON.
 14. Pidä huolta vapaa-ajastasi – Varaa aikaa kivoille, palauttaville asioille. Tee jotain ihan muuta mieluusti heti gradupäivän jälkeen niin, että pääset irrottautumaan saman tien selkeästi työmoodista. Iltapäivä/ilta vellomiseen gradun äärellä voi haaskata paljon aikaa, tahdonvoimaa ja voimavaroja.
 15. Ehdollista ja palkitse! – Olet primitiivinen otus. Ehdollista gradun tekeminen palkitseviin asioihin kuten suklaaseen, sosiaalisuuteen tai itsekehuihin. Sovi itsesi kanssa selkeät palkinnot erityisesti välitavoitteiden saavuttamisesta, jotta saat gradumöhkäleen pilkottua palasiin.

1 vastaus artikkeliin “Karsi graduprosessistasi turha aivokuorma ja ahdistus ja keskity olennaiseen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.