Tarina: Kun ilmapiirimuotoilu menee mönkään…

Olen hostaamassa erään psykoosiosaston ensimmäistä psykoedukaatioryhmää psykooseista. Ryhmän tarkoitus on jakaa potilaille tietoa psykoosisairauksista sekä mahdollistaa vertaistuellinen ja avoin keskustelu potilaita mietityttävistä aiheista. Olemme valmistautuneet varsin hyvin, mutta lähdemme vetäjäparini kanssa silti vähän epävarmoina ensimmäiseen ryhmäkertaan.

Ensimmäisen ryhmäkerran tavoitteena on keskustella siitä, mikä ihme on psykoosi. Alustamme lyhyesti päivän aiheesta ja kysymme potilailta mitä he ajattelevat psykoosin olevan. Ryhmäläiset innostuvat nopeasti keskustelemaan. Liikaakin. Pian homma lähtee käsistä. Ryhmään osallistuu vain muutama potilasta, mutta kaksi heistä on hyvin vauhdikkaassa akuutissa psykoosivaiheessa. He tarttuvat meistä huokuvaan epävarmuuteen sekä ryhmän rakenteen epäselkeyteen ja ottavat tilan itselleen.

Hengitän syvään. Yritän pysyä rauhallisena, rajata ja ohjata keskustelua lempeästi ja huomioida kaikki.

Keskustelu muuttuu kuitenkin hetki hetkeltä levottomammaksi ja jopa haitalliseksi. Potilaat innostuvat jakamaan omia näkemyksiään ja kokemuksiaan psykoosista. He lietsovat ja vahvistavat toinen toistensa ajankohtaisesti vinoutuneita sisäisiä todellisuuksia. Ei ollenkaan sitä mitä toivoimme!

Ryhmäläiset eivät ole tippaakaan kiinnostuneita meidän lääketieteen tai psykologian näkökulmistamme. He kokevat ne törkeinä ja vähättelevinä. Tilanne äityy äitymistään. Ensimmäinen ryhmäläinen poistuu yhtäkkiä, ilman selityksiä tilasta. Sekasorron vallassa toiset seuraavat perässä.

Me jäämme mykkinä, hämmentyneinä ja tuohtuneina istumaan aloillemme. Ei mennyt ihan niin kuin suunniteltiin.

Keskustelemme siitä pitäisikö ryhmä lopettaa heti tähän. Ehkä ryhmä ei sovellu tälle osastolle, vaikka samanlaisia vedetään usealla osastolla? Tämä kokemus ei todellakaan kannusta jatkamaan.

Näin me epäonnistuimme ilmapiirimuotoilussa

Onneksi pysähdyimme keskustelemaan siitä mikä meni pieleen. Teimme todella karuja virheitä turvallisen ilmapiirin ja selkeän vuorovaikutuksen rakentamisessa. Olimme toisin sanoen kehnoja hosteja. Epäonnistuimme kaikissa ilmapiirimuotoilun eli hostaamisen 9 osa-alueessa.

Ensinnäkin ryhmän merkitys oli itsellemme epäselvä: emme olleet varmoja siitä onko vapaa keskustelu ja vertaistuki vai meidän jakamamme sisältö tärkeämpää. Kutsuimme koolle aivan väärät, liian levottomat potilaat, mikä teki ryhmän vetämisestä aivan liian vaikeaa. Ryhmä pidettiin potilaiden ”omassa” päiväsali -tilassa, johon potilaat assosioivat liiaksi rentoutta ja vapautta. Emme kommunikoineet odotuksiamme selkeästi, ryhmän säännöt eivät olleet kirkkaita eikä meillä tämän takia ollut kykyä ohjata etenemistä viisaasti. Keskityimme liikaa yhteisen, ymmärtäväisen ja kuuntelevan tilan rakentamiseen, mikä johti vuorovaikutuksen näiden sekavassa mielentilassa olevien ryhmäläisten kanssa kaaokseen. He olisivat tarvinneet hyvin tiukkoja rajoja ja rakenteita. Esimerkkeinä olimme sekavia, levottomia ja epävarmoja voimistaen samoja ilmiöitä ryhmässä.

Huh. Aika karusti mentiin metsään. Mites nyt sitten?

Uusi muotoilu, uusi mahdollisuus

”Yhden kerran perusteella ei voi tehdä mitään päätelmiä ryhmän toimivuudesta. Ja toisaalta emme opi mitään, jos nyt lopetamme!”

Tämän ajatuksen siivittäminä päätämme jatkaa ryhmää ja tehdä tuntuvia muutoksia seuraavaa kertaa varten.

Omasta näkökulmastani ryhmän merkityksellisin tavoite on luoda inhimillistä ja arvostavaa kohtaamista osaston sisällä, sekä antaa potilaille mahdollisuus tulla kuulluiksi ja kuulla toisiaan. Toisaalta tärkeää potilaiden hoidon kannalta on myös jakaa hyvää tieteeseen perustuvaa tietoa psykooseista. Päätämme siis rajata avoimen keskustelun tarkemmin yksittäisiin aiheisiin ja ottaa selkeitä tiedon jakamishetkiä. Seuraavalle kerralle valikoimme tarkasti, keitä potilaita pyydämme mukaan. Joudumme myös jättämään joitain kiinnostuneita, mutta liian levottomia potilaita, ryhmän ulkopuolelle, vaikka se tuntuukin ikävältä.

Siirrämme ryhmätapaamisen suljetumpaan, intiimimpään tilaan. Tila on selkeämmin hoitohenkilökunnan tila ja antaa meille enemmän auktoriteettia vaikuttaa tapaamisen kulkuun ja luonteeseen. Raivaamme tilan niin, että voimme istua tuoliringissä, jossa kaikki ovat tasavertaisessa asemassa. Valmistaudumme yhdessä hyvin ryhmän aloitukseen. Otamme tapaamisen alussa kunnolla aikaa sille, että kerromme ryhmän tarkoituksesta ja rakenteesta sekä odotuksistamme vuorovaikutukselle. Jos potilas ei voi sitoutua odotuksiin, emme valitettavasti voi ottaa häntä mukaan.

Lisäksi tapaamisen alussa pyydämme kaikkia läsnäolijoita kertomaan etunimensä ja fiiliksen yhdellä sanalla. Näin rakennamme yhteistä tilaa ja yhteyttä tiiviisti heti alussa. Olemme sisäistäneet ryhmäkerran materiaalin hyvin ja olemuksellamme mallinnamme selkeyttä, rauhallisuutta ja lämpöä. Tiedostamme nyt, että psykoosisairaat tarvitsevat hyvin, hyvin selkeää ohjausta, erityisesti ryhmätilanteissa. Monilla selkeytyksillä ja uudella uskollamme tekemiseen onnistumme ohjaamaan ryhmän etenemistä lempeän lujasti.

Toinen ryhmäkerta sujuu todella hyvin. Tunnelma on kiinnostunut, lämminhenkinen ja toisia arvostava. Potilaat uskaltavat jakaa omia ajatuksiaan ja kuuntelevat kunnioittavasti toisia. Saamme käytyä keskeiset aiheet läpi ja ryhmän lopussa potilaat kertovat saaneensa tärkeitä oivalluksia. Ryhmäläiset ottavat hyvin vastaan ohjausta ja pysyvät kohtuullisen hyvin aiheessa (tuskin ikinä akuutilla psykoosiosastolla voisi keskustelu pysyä täysin aiheessaan). Meille jää mahtava onnistumisen tunne ryhmäkerrasta.

Nyt kun ryhmää on järjestetty seitsemän kertaa ryhmässä syntynyt tunnelma alkaa selkeästi leviämään osastolle yleisemminkin. Potilaat kokevat ryhmän omakseen ja ovat innostuneina kyselemässä seuraavasta ryhmäkerrasta. Minulle tulee tunne, että tämä ryhmä ei ole vain tiedon jakamista, vaan voi luoda osastolle kokonaisvaltaisesti tasavertaisempaa, arvostavampaa ja inhmillisempää vuorovaikutuskulttuuria.

Kiitos hyvän ilmapiirimuotoilun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.